Elämää kaupungissa
Luontokuvaus pääkaupunkiseudulla on avannut mielenkiintoisen kurkistusikkunan kaupungissa elävien luonnonvaraisten eläinten elinympäristöön. Jaamme lähiömme, metsämme ja rantamme uskomattoman lajikirjon kanssa. Lintulajeja en uskalla edes lähteä arvioimaan. Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa jutussaan ”Paljasjalkaisia stadilaisia”, että juuri päivitetyn listauksen mukaan pelkästään Helsingin alueella asuu tai vierailee säännöllisesti 49 eri nisäkäslajia. Juttu on kiinnostava katsaus pääkaupunkiseudun lajistoon, mikäli tarkempi perehtyminen eri lajeihin kiinnostaa. Sen voi lukea tästä.
Kaupunkiluontoon ovat erityisen etevästi sopeutuneet ketut, joiden utelias luonne ja huima sopeutumiskyky ovat omiaan auttamaan niitä menestymään kaupungistuvassa maisemassa. Pääkaupunkiseudun valtavat citykanipopulaatiot ja ravintoloiden ympäristöt roskiksineen luovat niille enemmän kuin tarpeeksi tilaisuuksia ruokkia itsensä ja jälkikasvunsa. Kaupungissa viihtyvät linnut valkoposkihanhista lokkeihin ja rastaisiin kuuluvat myös usein kettupoikueen päivittäiseen ruokavalioon. Kettujen poikaset ovat uteliaita ja leikkisiä ja tutkivat ahkerasti ympäristöään, näitä tilanteita on hauskaa päästä seuraamaan ja ikuistamaan. Kaupunkiympäristö tuo etujensa myötä myös vaarat. Autotiet ovat suurin kettupoikueita verottava elementti.
Runsaasta jyrsijäpopulaatiosta nauttivat myös petolinnut. Talvisin pöllöt tekevät pitkiäkin vaelluksia hyvien ruokapaikkojen äärelle ja kaupungissa saattaa nähdä melkein kaikki Suomessa pesivät pöllölajit. Usein ne herättävät myös laajaa kiinnostusta luontokuvaajien keskuudessa, joten on erittäin tärkeä pystyä tarkastelemaan omaa toimintaansa ja miettimään milloin oma etu on ristiriidassa eläimen hyvinvoinnin kanssa. Kanahaukat pesivät Helsingissä vuosittain ja niiden jälkikasvu poukkoilee pesän ympäristössä siipiään kokeillen.
Hirvieläimet ovat autoilijalla tuttu näky. Niiden kuvaaminen ihmisen rakentamaa ympäristöä vasten on aina majesteettinen näky. Hirvi on valtava ja kunnioitusta herättävä eläin, jonka toivon jatkossakin kohtaavani turvallisesti ohi ajaen.
Vesilinnut ovat iso osa pääkaupunkiseudun luontoa, meillä pesii valtava määrä rannoilla ja vedessä viihtyviä lintuja. Niin kuin muutkin kaupungissa elävät lajit, ovat nekin usein erittäin tottuneita ihmisen jatkuvaan läsnäoloon. Pesimäaikaan lintujen on tärkeää saada olla rauhassa ja häiriintymättä, jotta pesinnät onnistuvat. Eteläisen sijaintimme vuoksi saamme todistaa vuosittain upeaa muuttoliikennettä lintujen siirtyessä etelään tai niiden palatessa pesimäseuduilleen.
Eläimen elinympäristön näyttäminen kuvissa on tullut minulle isoksi osaksi omaa luontokuvaustani. Haluan kuvillani avata kaupungin asukkaiden silmiä ja kääntää katseen kohti maata ja taivasta, kuka silmäkulmassasi vilahti? Oliko se naapurisi, jonka tapaat ensi kertaa?